31 Ekim 2015 Cumartesi

Atatürk'ün ünlü "29 Ekim TBMM'den Çıkış" Fotoğrafının Çekiliş Hikayesi



Bu fotoğrafı hepimiz biliriz ama çekiliş hikayesini bilmeyiz.
Ben de yeni öğren
dim, paylaşayım.
Malum, fotoğraf 29 Ekim 1929'da çekilmiş. Cumhuriyet Bayramı töreninin ardından Atatürk dönemin önemli yöneticileriyle birlikte TBMM'den çıkmaktadır.
Resmi çeken fotoğrafçı Ali Rıza Tuncay. Atatürk'ün 1922'de tanıştığı ve çok severek "Sarı" diye hitap ettiği Ali Rıza Tuncay'ın pek çok ünlü fotoğrafta emeği var.
Ali Rıza Tuncay, bütün diğer fotoğrafçılar gibi törenin hemen ardından çıkış kapısındaki yerini almış. Ama tam çıkış sırasında yaşanan hengamede dengesini kaybedip düşmüş. Ve hiçbir fotoğraf çekememiş. Bu durumun üzüntüsü ve stresiyle oracıkta yığılıp sinirinden ağlamaya başlamış.
Gerçekten de ağlamış. Ağlamış ki, fark eden Atatürk yanına gelip ne olduğunu sormuş. Ali Rıza Tuncay da fotoğrafı çekemediğinden yakınmış.
Bunun üzerine Atatürk yanındakilere dönüp aynen şöyle demiş: "Arkadaşlar, tekrar içeri girip, tekrar aynı şekilde dışarı çıkacağız"
Ve hep birlikte TBMM'ye girip fotoğrafta gördüğünüz gibi tekrar çıkmışlar...
Ve bu fotoğraf çekilmiş.
İnanılmaz değil mi...
Bu milletin neden başımızdaki kibirli diktatör bozuntusuna değil de Atatürk'e saygı duyduğunun binlerce nedeninden biri...
Cumhuriyet'imize kasteden adamı o Saray'dan indirmek ve Cumhuriyet'i aslında tekrar kurmak için 1 Kasım'da hep birlikte sandık başına, AKP'den hesap sormaya...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder